XR van Microsoft

Een nieuwe previewbuild van Windows is nu uitgekomen waarin ondersteuning voor VR/AR-headsets is verwijderd. Over enige tijd krijgen niet-bèta installaties van Windows deze verwijdering door een reguliere update. Microsoft heeft in december vorig jaar aangekondigd dat het Mixed Reality ‘afschrijft’.

Het verwijderen van support voor Mixed Reality-headsets markeert het einde van een bijna zevenjarige inspanning van Microsoft en zijn hardwarepartners op dit gebied. Voorafgaand aan de adoptie van headsets van fabrikanten zoals Acer, Dell, HP, en Lenovo, had Microsoft reeds aanzienlijke tijd en middelen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de HoloLens, zijn eigen augmented reality-bril.

Die eigen headset is overigens uitgesloten van de ‘deprecation’ die Microsoft heeft afgekondigd voor Mixed Reality (MR). Officieel trekt het bedrijf dus niet volledig de stekker uit zijn visie voor de combinatie van virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Het einde is nu wel ingeluid voor de strategie van goedkopere headsets van derde partijen.

Ondanks het feit dat die apparaten nog wel werken, zullen ze voor eindgebruikers niet meer functioneren zodra de supportverwijderende update voor Windows algemeen wordt uitgerold. De eerste stap daarin is het uitkomen nu van de previewbuild, wat voorheen een bètarelease werd genoemd. Microsoft schrapt niet alleen zijn hardwaresupport voor Mixed Reality, maar pakt het ook qua software aan; diverse MR-apps gaan eruit.

Ironisch genoeg vindt deze ontwikkeling plaats in dezelfde maand als de lancering van Apple’s langverwachte en relatief dure MR-headset, de Vision Pro. Het is mogelijk dat Apple, net zoals eerder met de tablet- en smartphonemarkt, een nieuwe dynamiek teweegbrengt. Microsoft was ook in die markten vroeg actief, maar zonder aanzienlijk succes te boeken.

Comments are closed

nl_NLNederlands