Verschillende content management systemen.

Vier van de grootste open source-makers van CMS’en vormen een groep waarmee ze gezamenlijk hun internationale opvattingen en belangen naar voren kunnen brengen.

Aanleiding hiervoor was de invoering van de Cyber Resilience Act (CRA) door de Europese Unie. Dat is een wet die vastlegt wie verantwoordelijk en aansprakelijk is voor software en eventuele veiligheidsgaten daar in. Het doel van de EU is de veiligheid van software te verhogen.

De open source-gemeenschap gaf feedback op het initiële voorstel uit Brussel en die werd grotendeels overgenomen.

Deze exercitie bracht Drupal, Joomla, TYPO3, WordPress tot het idee om zich organiseren voor vergelijkbare vraagstukken in de toekomst. Dat leidde tot de oprichting Open Website Alliance (nog geen website).

De alliantie, goed voor vijftig van de websites in de wereld, wil makkelijker samenwerken. De missie (PDF) is om het internet open, veilig en toegankelijk te houden voor iedereen door het stimuleren van open source en het bieden van een betrouwbaar alternatief voor cloud en big tech. Behoud van eigen content en data is daarbij één van de belangrijkste uitgangspunten: data ownership.

Bron: Emerce.

Comments are closed

nl_NLNederlands